Om uit de schulden te komen, kan het soms nodig zijn om even op adem te komen en tijd te nemen om alles op een rijtje te zetten. Per 1 april is het voor klant-debiteuren mogelijk om maximaal een half jaar een adempauze te krijgen. In deze periode mogen schuldeisers geen contact opnemen. Janssen & Janssen is blij dat het voorstel in werking treed.
Het zogenoemde moratorium kan helpen als het schuldhulpverleners niet op een gewone manier lukt om regelingen te treffen met deurwaarders, incassobureaus of schuldeisers. Het stil zetten van de stroom invorderingsmaatregelen kan een klant-debiteur met hulp van schuldhulpverlening de kans geven om alle zaken op een rij te zetten en tot een stabiele situatie te komen. Van daaruit kunnen dan betalingsafspraken worden gemaakt. In deze periode van maximaal een half jaar worden inkomsten boven de minimumnorm wel al apart gezet om de schulden uiteindelijk te kunnen aflossen.
In mei 2016 dienden staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) het voorstel voor de adempauze in. Inmiddels heeft begin maart 2017 de Raad van State ingestemd met het besluit van staatssecretaris Klijnsma en minister Blok voor het instellen van een breed wettelijk moratorium. Het voorstel is tot stand gekomen na intensief overleg met belangenbehartigers van schuldhulpverleners, gerechtsdeurwaarders en gemeenten.
Met tussenkomst van rechter adempauze afdwingen
Met het breed moratorium dat per 1 april in werking treed, kunnen gemeenten naar de rechter stappen om een adempauze af te dwingen als zij er niet op een minnelijke manier uitkomen met de schuldeisers. Wijst een rechter dat toe, dan moeten schuldeisers voor maximaal zes maanden hun incasso activiteiten opschorten. Dit geldt niet voor alle lopende verplichtingen zoals kosten voor huur, hypotheek, gas, water, elektra en zorg. Deze rekeningen moeten gewoon worden betaald.