Er zijn wel degelijk verschillen
Jij hebt aan je leveringsplicht voldaan, maar jouw klant betaalt niet. Ondanks meerdere pogingen van jou. Je bent er klaar mee en wil doorpakken. Het geld ontvangen waar je recht op hebt. En dan? Typ maar eens ‘incasso’ in op Google. Er volgt dan een eindeloze opsomming van bedrijven die iets doen met incasso. Advertenties van deurwaarders en incassobureaus vliegen je om de oren. Hoe verder? What’s next? In ieder geval goed om te weten dat er wel degelijk verschillen zijn tussen deurwaarders en incassobureaus.
Bevoegdheden van een deurwaarder en een incassobureau
Zowel een deurwaarder als een incassobureau kan aan de slag met jouw onbetaalde factuur. Het verschil zit echter in de bevoegdheden en werkzaamheden. De bevoegdheden van een incassobureau zijn beperkt tot minnelijke incasso activiteiten. Onder het motto ‘vreemde ogen dwingen’ kunnen zij namens een ondernemer de klant benaderen alsnog te betalen. Meestal per brief, telefonisch of digitaal. Dit heet minnelijke of buitengerechtelijke incasso. Deze werkzaamheden worden ook door een deurwaarder verricht.
Alleen een deurwaarder mag verder gaan. Een gerechtsdeurwaarder heeft een wettelijke status, in tegenstelling tot een incassobureau. Daarmee heeft de deurwaarder ambtelijke bevoegdheden. Zoals het uitbrengen van een dagvaarding, het doen van een ontruiming of het leggen van beslag. Wil je echt doorpakken en indien nodig naar de rechter? Dan heb je toch echt een deurwaarder nodig. Een incassobureau beschikt niet over deze genoemde wettelijke bevoegdheden, zoals het uitbrengen van een dagvaarding of het leggen van beslag. In de praktijk schakelen incassobureaus daar deurwaarders voor in.
Regulering van de branche
Een ander verschil is de regulering. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en het Bureau Financieel Toezicht voorzien in controle op het juist handelen van deurwaarders. De toezichthouder ziet erop toe dat alle handelingen van de deurwaarders volgens de wetgeving worden uitgevoerd. Binnen de incassobranche ontbreekt nu nog een goede regulering. Met het opzetten van een incassoregister moet er medio 2021 een controlemiddel zijn. Daarbij komen eisen waaraan een incassobureau of opkoper van vorderingen aan moet voldoen. Bovendien komt er dan toezicht en handhaving om misstanden tegen te gaan.