Een aannemer roept het retentierecht in en onze deurwaarder gaat constateren
Eén van onze deurwaarders heeft in een dossier een proces-verbaal gemaakt van het feit dat een aannemer het retentierecht heeft ingeroepen. Hoe dat feitelijk kan bij een woonhuis en wat zijn rol als de deurwaarder was, leest u in zijn blog hieronder.
Of ik dinsdagochtend even tijd heb voor het maken van een proces-verbaal van constatering? Natuurlijk, maar wat moet ik gaan constateren?
In deze kwestie was er sprake van een aannemingsovereenkomst. Mijn opdrachtgever, een bouwbedrijf, moest tegen betaling Prefab wandpanelen, het casco van en woning op een bouwplaats monteren. De opdrachtgever heeft echter wegens haar moverende redenen niet voldaan aan de betalingsverplichtingen zodat de aannemer een beroep heeft gedaan op het retentierecht.
Middel om betaling af te dwingen
In de bouwwereld is het een veelvoorkomend middel om de betaling af te dwingen. Er zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Zo moet de aannemer onder andere het gebouw in zijn macht hebben. Bijvoorbeeld door het plaatsen van hekken ontoegankelijk maken voor derden. Ook moet het retentierecht kenbaar zijn voor derden door middel van het plaatsen van borden of inschrijving in het kadaster.
Enige maanden geleden kwam voor het eerst deze opdracht op mijn bureau. De opdracht was toen om foto’s te maken van de door de aannemer geplaatste hekken die voorzien waren van posters dat de aannemer aldaar gebruik maakte van het retentierecht. Een uurtje later en 60 foto’s verder zat ik weer in de auto.
Aannemer krijgt gelijk
Na het voeren van diverse procedures heeft de raad van arbitrage in hoger beroep geoordeeld dat de aannemer in haar gelijk stond met haar vordering en tevens het uitvoeren van haar retentierecht. De reden van niet-betalen is van tafel geveegd en de opdrachtgever is veroordeeld tot betaling. Het verzoek van de aannemer was nu of ik het vonnis van de raad van arbitrage kon betekenen en een tweede maal een akte van constatering kon maken van de in de woning opgehangen kennisgeving dat de aannemer haar retentierecht uitoefende.
Die dinsdagochtend was ik dus al vroeg ter plaatse. Daar trof ik de betrokken partijen aan en heb ik de stukken betekend. Waarna ik gewapend met mijn fototoestel weer een rondje om de woning heb gemaakt. Op zich geen alledaagse, maar zeker wél een leuke klus.