Per 1 januari worden incassokosten van de overheid als schuldeiser volgens dezelfde staffel berekend als incassokosten die gelden bij private schuldeisers. Dit betekent dat er niet 15 procent over de gehele hoofdsom wordt berekend, maar 15 procent over de eerste 2.500 euro, 10 procent over de volgende 2.500 euro, etc.
“Het is goed dat de overheid ook aan deze staffel is gebonden”, aldus Wilbert van de Donk, directeur Compliance & Opleidingen bij Janssen & Janssen en voorzitter van de KBvG. “Er zijn echter wel enkele afwijkende regels, zo geldt de staffel voor het grootste deel van de vorderingen, maar niet bij verkeersboetes.”
Overige regels zijn:
- De incassokosten worden in rekening gebracht bij het uitbrengen van het dwangbevel.
- Het minimumbedrag ad. 40 euro incassokosten geldt niet voor de overheid. Bij een hoofdsom van 100 euro mag dus maximaal 15 euro aan incassokosten worden berekend.
- De buitengerechtelijke kosten mogen volgens de toelichting op het Besluit alleen berekend worden wanneer ze daadwerkelijk zijn gemaakt.
- Er mag alleen BTW over de buitengerechtelijke kosten berekend worden, wanneer de invordering is uitbesteed en er geen recht op een bijdrage uit het BTW-compensatiefonds bestaat.
- Naast de buitengerechtelijke kosten mogen nog apart kosten voor het verzenden van een aanmaning berekend worden.
Bron: Schuldinfo