Als woningcorporatie heb je te maken met een diverse groep aan debiteuren. Dit geldt ook voor de keuzes die er zijn om ze aan het betalen te zetten. Alles doe je er aan om een ontruiming te voorkomen. Dat is het laatste redmiddel. Altijd. Maar een oplossing voor de openstaande schuld moet er wel komen. Als Incassospecialist behandelt Stephanie Hameleers uiteenlopende dossiers. Ze geeft gevraagd én ongevraagd advies en neemt alle tijd om vragen te beantwoorden. “Er is altijd een keuze mogelijk, dat is mijn uitgangspunt.”
Voor ingewikkelde juridische vragen draait Stephanie haar hand niet om. Haar hart gaat er juist sneller van kloppen. Je zou bijna kunnen zeggen ‘hoe ingewikkelder, hoe beter’. “Ik bijt me er in vast en ga op zoek naar een passende oplossing. Daarbij zoek ik graag de creativiteit op en bekijk ik de situatie van diverse kanten. Er is namelijk altijd nog wel iets mogelijk waarmee we de debiteur in beweging kunnen krijgen.” Haar drijfveer is het helpen van debiteuren. In het contact met hen is ze helder en open over de mogelijkheden en neemt ze alle tijd om het met de debiteur te bespreken. “Er is zoveel mogelijk, maar een debiteur moet wel willen. De opties en keuzes hangen af van het beleid van de corporatie, maar ook binnen dit beleid zoek ik naar de beste oplossing.” Het helpen van debiteuren doen we ook buiten het incassotraject. “Het is heel belangrijk dat huurders weten welke verplichting ze aangaan. Een woningcorporatie kan dus ook veel betekenen in preventie. Geef bijvoorbeeld eens advies en voorlichting aan startende huurders. Ik denk daar graag over mee. Als incassopartij hebben wij ook onze verantwoordelijkheid hierin. Daarom vinden we het belangrijk om jongeren te bereiken en hen voorlichting te geven over het omgaan met geld en wat de gevolgen van schulden zijn. Dat doen we als Janssen & Janssen op diverse scholen.”
Hoe kan een debiteur geholpen worden?
Haar interesse voor het juridische vak is er al sinds Stephanie zich kan herinneren. Tijdens haar HBO-studie Hogere Juridische Opleiding loopt ze stage bij een deurwaarderskantoor in Maastricht en is haar interesse voor de schuldenproblematiek aangewakkerd. Toch duurt het nog even voordat ze daadwerkelijk in de branche aan de slag gaat. Ze blijft namelijk na haar studie hangen bij haar bijbaantje en volgt daar een intern opleidingstraject. Wanneer ze steeds vaker vragen krijgt over het checken van facturen en arbeidscontracten merkt ze weer hoeveel energie ze hiervan krijgt. Tijdens haar toenmalige stage bij het deurwaarderskantoor bracht haar weer op het pad waar ze nu is. “Ik was totaal niet bekend met schuldenproblematiek, maar door mijn natuurlijk enthousiasme was ik hier wel erg nieuwsgierig naar.” Inmiddels werkt ze 6 jaar bij Janssen & Janssen en is ze vanuit onze vestiging in Maastricht verantwoordelijk voor de incassozaken in Team Huur Sociaal.
Van een financieel naar een sociaal beleid
Stephanie heeft de branche de afgelopen jaren positief zien veranderen. “Was het voorheen nog erg zwart-wit, nu is er ook een grijsgebied tussenin gekomen. Er wordt meer naar de persoon en de inhoud gekeken en wat bij hem past, dan dat strikt de regels worden opgevolgd. De branche is zachter geworden en dat komt iedereen ten goede. We merken het ook bij het beleid van de woningcorporaties. Het aantal ontruimingen daalt sterk, maar als er dan één doorgaat is dat ook echt het laatste redmiddel.” Ook al ligt er een vonnis voor een ontruiming, dan wil dat niet zeggen dat Stephanie haar werk er op zit. “Dan kijk ik wat ik nog kan betekenen. Kunnen er kosten bespaard worden door de debiteur doordat hij bijvoorbeeld zelf zijn sleutels inlevert?” Dit geldt ook voor comparities. “Ik maak altijd nog het standpunt duidelijk naar de rechter, omdat een ontruiming het eindstation is. Er zijn na de uitspraak van de rechter wel nog mogelijkheden om te voorkomen dat het opnieuw misgaat, dan raad ik aan om afspraken op papier te zetten.” Ja, het sociaal incasseren is Stephanie écht op het lijf geschreven.