Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?
Het komt steeds vaker voor dat zowel ondernemers als particulieren slachtoffer worden van oplichters die zich voordoen als deurwaarder. Onlangs hebben we al gewaarschuwd voor valse aanmaningen die rondgaan en waarvan de afzender zich voordoet als Janssen & Janssen Incasso en Gerechtsdeurwaarders. Het bericht was zeer agressief en er werd gedreigd met onmiddellijke betaling. De e-mail blijkt vals te zijn. Maar hoe kun je nu een vals bericht herkennen?
Omdat criminelen steeds handiger worden in het namaken van facturen, lijken ze steeds meer op originele facturen. Vooral wanneer je een factuur verwacht die normaal gesproken altijd in een bepaalde periode van het jaar op de mat valt, kan het gebeuren dat je minder alert bent.
Waar moet je op letten?
- Controleer het adres van de afzender. Kijk op de site van het bedrijf of in je eigen administratie.
- Controleer altijd het bankrekeningnummer! Neem contact op met het betreffende bedrijf of kijk ook hiervoor in je eigen administratie.
Het is al lastig genoeg om een ‘papieren’ nepfactuur te herkennen, laat staan als je die per e-mail ontvangt. Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde, maar met een paar extra aanvullingen:
- Is het e-mailadres van de afzender bekend? Controleer het toch goed! De naam van de afzender kan hetzelfde lijken, maar het gebruikte e-mailadres kan soms een variatie zijn van de echte bedrijfsnaam. Dit was ook het geval bij de valse aanmaningen van Janssen & Janssen Incasso en Gerechtsdeurwaarders. Het e-mailadres was info@janssen-janssens.nl, met een extra S. Neem dus altijd de tijd om het e-mailadres zorgvuldig te controleren.
- Het gebruik van taal- en spelfouten komt de laatste tijd veel minder voor, maar soms kun je er een nepmail aan herkennen.
- Let op het adres van de afzender en zoek naar de ‘domein’ aanduiding (zoals ‘.nl’, ‘.com’, ‘.net’, ‘.co.uk’, ‘.org’ etc.) Kijk dan naar het woord dat er direct vóór staat. Staat daar een woord dat niet (direct) verwijst naar het bedrijfsadres dan kan dat verdacht zijn.
- Staan er links in het e-mailbericht? Deze kun je controleren door met je muisaanwijzer op de link te gaan staan, maar klik er niet op! Als je erop wijst kom het adres van de link in beeld. Klopt dit met de website? Of verschijnt er ineens een andere website in beeld? Achter de naam van die link kan een heel andere website ‘verstopt’ zitten. Aan dat adres kun je zien dat de link niets te maken heeft met de nota.
Welk actie onderneem je?
In de meeste gevallen is het voldoende om de nepfactuur te verscheuren.
Een nep e-mail kun je het beste direct verwijderen (ook uit je prullenbak) en het adres van de afzender blokkeren.
Heb je het idee dat er meer mensen gedupeerd kunnen worden door deze oplichter? Meld het dan bij de fraudehelpdesk.