Een schuldenvrije maatschappij! Dit is waar wij voor staan en dat willen wij ook uitstralen. 2017 stond dan ook vol in het teken van onze nieuwe visie. Een nieuwe visie gaat ook gepaard met nieuwe ideeën. Zo ontstond dan ook het idee om onze klant-debiteuren een steuntje in de rug te geven. Benieuwd hoe wij dat hebben gedaan?
Het beeld wat men grotendeels nog heeft van een gerechtsdeurwaarder is nog niet echt positief. Dit proberen wij te doorbreken! Dat doen we middels motiverende gesprekstechnieken en nu door de ommezwaai die we gemaakt hebben met onze visie; een schuldenvrije maatschappij.
Veel van onze klant-debiteuren hebben te kampen met financiële problemen, van groot tot klein. Hoe kun je als gerechtsdeurwaarder dan iemand een steuntje in de rug geven? Dit idee is voor de feestdagen ontstaan en daarom vonden wij een cadeaubon wel toepasselijk om te geven. Er zijn genoeg mensen die krap bij kas zitten gedurende de feestdagen en op deze manier kunnen ze toch nog iets leuks uitzoeken! Even wat afleiding van alle schulden.
De uitdaging
Aan iedere collega van Janssen & Janssen werd gevraagd om een klant-debiteur voor te dragen die een cadeaubon zou mogen ontvangen van ons. De keuze werd mij niet makkelijk gemaakt. Het ene verhaal grijpt je soms meer aan dan het ander. Uiteindelijk zijn er door diverse collega’s, waaronder door mij, klant-debiteuren voorgedragen om in aanmerking te komen voor een cadeaubon. Inmiddels heb ik contact gehad met mijn voorgestelde ‘kandidaat’. Dit gesprek was bijzonder positief met een groot verrassingseffect! Want zeg nou zelf, wie is er nu ooit gebeld door een deurwaarderskantoor met de mededeling dat je een cadeaubon krijgt? De mevrouw in kwestie schrok in eerste instantie, omdat ze dacht dat ik belde voor een nieuw dossier. Gelukkig was dit niet zo en als reactie kreeg ik: ‘ooh wat ontzettend lief! En wat leuk dat je aan mij denkt!’. Daar doe ik het voor. Het was een bijzonder plezierig gesprek en ik heb er een erg goed gevoel aan over gehouden.
Motiveren kun je leren
Terugkomend op de motiverende gesprekstechnieken kan ik zeggen dat dit een bijzonder prettige wijze van communiceren is. Als ik het in één woord moet samenvatten dan zou ik zeggen dat het respectvol is. Door de open vragen en slimme gesloten vragen die je stelt en de reflecties die je geeft komt dit heel erg respectvol over. Het is een volwaardig gesprek en geen monoloog waarbij je ongevraagd iemand met allerlei informatie bestookt: ‘Wat weet u van de reden dat er een bankbeslag is gelegd?’ of: ‘Mag ik eens met u meedenken?’ en: ‘Wat voor oplossing kunt u mij bieden voor uw dossier?’. Het zijn enkele voorbeelden die worden toegepast. Belangrijk om te weten, is dat het geen truc is. Het is niet simpelweg het vervangen van een zin, want elk gesprek is anders. Het is de psychologie die erachter zit die het interessant maakt. Ik merk dat de gesprekken nu ook een stuk positiever verlopen en zelfs daar creëer ik een verrassingseffect.
Deze blog is geschreven door een medewerker van ons Klant Contact Centrum. Zij staan veel klant-debiteuren te woord en de meest uiteenlopende vragen worden hier gesteld en samen worden de mogelijkheden bekeken.