Oplichters doen zich voor als deurwaarder

Shutterstock 1006618429

Een deurwaarder is een door de Kroon benoemde openbaar ambtenaar. Alle gerechtsdeurwaarders zijn aangesloten bij de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Uitsluitend deze openbaar ambtenaren mogen zich gerechtsdeurwaarder noemen. De KBvG hanteert strenge eisen, waar iedere deurwaarder aan moet voldoen. Ook de Normen voor kwaliteit moeten door iedere deurwaarder worden gevolgd. Bij misbruik volgt of een tuchtstraf of in een ernstige situatie zelfs ontzetting uit het ambt. De deurwaarder is dan niet meer bevoegd om deurwaardersactiviteiten te verrichten.

Een deurwaarder zal nooit vragen om direct te betalen of dreigen om direct beslag te leggen. De wetgeving in Nederland bepaalt dat je altijd een redelijke termijn hebt om een openstaande vordering direct aan de schuldeiser te betalen. Niet direct aan de deurwaarder.

Wat we merken is dat deze oplichters juist wel vragen om direct een bedrag over te maken. Zij passen vaak onprofessionele en agressieve inningsmethoden toe. Zo zetten ze je onder grote druk om direct het openstaande bedrag, mét allerlei gefantaseerde ophogingen te betalen. Doe je dit niet, dan dreigen ze met allerlei procedures, zoals beslaglegging op bankrekening, auto of zelfs je huis. Ons advies is om je niet te laten intimideren en dus niet direct te betalen.

Iedere gerechtsdeurwaarder staat geregistreerd in een register. Je kunt dus gemakkelijk controleren of je met een echte deurwaarder of een oplichter te maken hebt. Dit kan je doen door naar de site KBvG te gaan en daar de gegevens van de deurwaarder in te vullen. Je ziet meteen of de deurwaarder al dan niet geregistreerd staat. Verder maken deurwaarders altijd gebruik van derdengeldenrekeningen. Dus niet zomaar rekeningen op naam van personen. Ook daar kun je alert op zijn.

Mocht je gebeld worden, geef jezelf de tijd om te achterhalen met wie je in gesprek bent. Met een echte deurwaarder kan je altijd een normale afspraak maken als er een probleem is. Ben je toch opgelicht? Dan adviseer wij je aangifte te doen bij de politie.