Bezwaar van huurder

IMG 3688

Ja, dat klopt, indien de huurder geen expliciet bezwaar maakt, moet je melden.

In de wet is beschreven dat een huurder bezwaar kan maken tegen aanlevering van zijn gegevens. Het is niet nodig om toestemming te hebben. Natuurlijk geldt wel dat je pas mag aanleveren nadat je de voorgeschreven 4 punten van sociale incasso hebt uitgevoerd. Er wordt van verhuurders verwacht dat zij dit allemaal doen. Als je op de voorgeschreven wijze de sociale incasso hebt uitgevoerd, moet je melden.

Nee, dit kun je niet voor toekomstige situaties in de huurovereenkomst opnemen.

Hierover is in de wet niks vastgelegd. Ons advies is de huurder dit schriftelijk te laten melden en dit document (of e-mail) te archiveren in het dossier. Hiermee is later te bewijzen dat het de keuze is van de huurder en dat de verhuurder zich aan de voorwaarden voor sociale incasso heeft gehouden.

Hierover is in de wet niks vastgelegd, hiervoor is dus geen verplichting. Wel kan het voor het eigen proces handig zijn om de huurder te vragen binnen een bepaalde termijn zijn bezwaar kenbaar te maken. Tegelijk is het zo dat als een huurder na deze termijn alsnog bezwaar maakt, je daarna gegevens niet (meer) mag doorgeven.

We hebben nog nergens gezien dat er een ‘houdbaarheidsdatum’ is hiervoor. De eisen voor sociale incasso blijven bestaan ook voor nieuwe achterstanden. Het aanbieden dat contactgegevens aan schuldhulpverlening worden doorgegeven is onderdeel van de sociale incasso. In dat licht moet je het opnieuw melden en kan iemand opnieuw bezwaar hebben.

Img02 2x

Lees meer over de Wetswijziging Vroegsignalering

Onze collega Claartje Bom schreef een artikel de Wijziging in de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs)

Wat houdt vroegsignalering in?

Meer vragen over vroegsignalering? Vul hieronder je gegevens in. Dan nemen wij contact met je op!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.